Var femte svensk tillfrågad om vaccinationsstatus av chefen

Var femte svensk medarbetare har fått en fråga av chefen om huruvida de är vaccinerade eller inte, enligt ManpowerGroups senaste arbetslivsundersökning Work Life. Samtidigt visar en annan undersökning att nästan 40 procent av arbetsgivarna, planerar att kräva bevis på dubbelvaccinering – trots att anställda inte är skyldiga att svara på om de är vaccinerade eller inte. 

– I dessa tider hamnar förstås vaccinationsfrågan högt upp på agendan och många medarbetare undrar vad som gäller. Det är inte olagligt för arbetsgivaren att fråga om vaccinering, men som medarbetare har man heller ingen skyldighet att svara, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup Sverige.

Chefer känner sig tryggast på arbetsplatsen 

De flesta av svenskarna känner sig dock trygga på sina arbetsplatser, trots risken för smittspridning – särskilt cheferna. Arbetslivsundersökningen Work Life visar att 68 procent känner sig trygga och motsvarande siffra hos tillfrågade chefer är hela 80 procent. 22 procent känner sig inte trygga på arbetsplatsen med tanke på smittspridningen.

Vaccination_650_370

– Som arbetsgivare är det viktigt att lyssna till de som känner oro, och att ha en dialog med medarbetarna. De som kan bör även möjliggöra flexibilitet mellan kontors- och distansarbete. Att erbjuda valfrihet kommer att bli allt viktigare för arbetsgivare som vill behålla och rekrytera morgondagens talanger, säger Mikael Jansson.

Läs mer om undersökningarna Manpower Work och Life ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer
i vårt pressmeddelande. 

 

Mest populär

Vill du kontakta oss?

Har du några frågor eller funderingar kring vårt kunskapsmaterial inom arbetsmarknad och trender?  Hör av dig så kontaktar vi dig inom kort.

Manpowergroup_blue_tranparency