Ny undersökning visar: December stressigaste månaden på svenska arbetsplatser

Var femte svensk, 20 procent, uppger att december är den månad på året då de är som mest stressade på jobbet. Februari och mars är de minst stressiga månaderna på arbetet. Det visar Sveriges största arbetslivsundersökning, ManpowerGroups Work Life.

 

pexels-proxyclick-visitor-management-system-2451646_650_370
Var femte svensk, 20 procent, uppger att december är den månad då de är som mest stressade på jobbet. Det visar Sveriges största arbetslivsundersökning, ManpowerGroups Work Life. Lika många uppger att juni är stressigt. Februari och mars är de lugnaste månaderna – endast 9 procent av svenskarna anser att det är bland de stressigaste jobbmånaderna.

– Tidig planering kan bidra till att minska stressnivåerna inför jul. Samtidigt orsakas stress ofta av otydligt ledarskap och bristande struktur. Arbetsgivare som vill minska stressnivåerna bör satsa på att stötta och utveckla sina chefer – det ger nöjdare medarbetare och bättre chanser att både rekrytera och behålla anställda, säger Mikael Jansson.

Tre sätt att minska din decemberstress:


1. Sänk kravenDecember har färre arbetsdagar, samtidigt som kraven ofta ökar – både på att hinna med de sista leveranserna på jobbet och att fixa den perfekta julklappen och julmaten där hemma. Försök sänka kraven på dig själv och fokusera på det som är viktigast.

2. Be om hjälp
Din arbetsgivare har ett ansvar för att din stressnivå inte ska bli ohållbar. Ha en öppen dialog om din arbetssituation, och be chefen hjälpa dig med att prioritera kring vilket arbete som kan vänta.

3. Arbeta hemifrån
Har du ett jobb som kan och får göras hemifrån? I en Work Life-undersökning 2021 uppgav nästan varannan svensk, 44 procent, att den jobbrelaterade stressnivån sjönk när de distansarbetade under pandemin. Att arbeta hemifrån kan göra det enklare att hinna med arbetsuppgifterna inför julen.

 

 

Mest populär

Vill du kontakta oss?

Har du några frågor eller funderingar kring vårt kunskapsmaterial inom arbetsmarknad och trender?  Hör av dig så kontaktar vi dig inom kort.

Manpowergroup_blue_tranparency