Rapport: Nya rekommendationer för att lösa kompetensbristen inom tech

Ett av tre globala företag har svårt att hitta rätt IT- och datakompetens när de rekryterar. Kompetensbristen måste i framtiden mötas med intern rekrytering och kompetensutveckling, det visar vår nya rapport. 

cover-the-new-age-of-tech-talentRapporten The New Age of Tech Talent pekar på en fortsatt stor global kompetensbrist inom techbranschen. Det är framför allt cybersäkerhetsexperter, mjukvaru- och apputvecklare och it-projektledare som det råder brist på. I Sverige råder det även brist på databas- och nätverksexperter. Men det är inte bara de hårda kunskaperna utan också de mjuka förmågorna som är svåra att hitta. Blandannat är det pålitlighet, kreativitet och initiativtagande som saknas mest hos svenska rekryterare av techtalang.

– Kompetensbristen när det gäller techtalanger fortsätter vara en stor utmaning för näringslivet. Därför är det viktigt att rekrytera efter potential och inte bara efter CV, vilket betyder ett ökat fokus på så kallade mjuka kompetenser – till exempel initiativförmåga och att kunna lära sig nytt. Mjuka färdigheter i kombination med ett gediget kompetensutvecklingsprogram kan mildra kompetensbristen, säger Michael Egnell, vd på Experis Sverige.

– Mjuka kompetenser är svåra att avgöra i en intervju vilket gör att det kan vara lämpligt att använda sig av data från HR-avdelningen och till och med AI i rekryteringsprocessen. Kombinerat med befintliga data kan det visa en tydlig väg till hur företaget kan använda sig av intern kompetens för att brygga talanggapen som finns, säger Michael Egnell.

Ladda ned rapporten här!

 

Mest populär

Vill du kontakta oss?

Har du några frågor eller funderingar kring vårt kunskapsmaterial inom arbetsmarknad och trender?  Hör av dig så kontaktar vi dig inom kort.

Manpowergroup_blue_tranparency