Fyra av tio svenskar ångrar sitt yrkesval

Hela 39 procent av svenskarna uppger att de, emellanåt eller hela tiden, ångrar sitt val av yrke. Samtidigt uppger nästan lika många, 37 procent, att de planerar att omskola eller vidareutbilda sig under 2023.
 
Bored_work_650_370
 
 
Fyra av tio svenskar, 39 procent, uppger att de ångar sitt val av yrke. Det visar ManpowerGroups arbetslivspanel Work Life, som genomförts av Demoskop och besvarats av 2 409 svenskar. 33 procent av respondenterna uppger att de ångrar sitt yrkesval emellanåt, medan 6 procent uppger att de ångrar sig hela tiden. Undersökningen visar också att det framför allt är arbetstagare med eftergymnasial utbildning som ångrar yrkesvalet, 43 procent.
 

– Även om det förstås är tråkigt att många ångrar sitt yrkesval, är det i grunden positivt att många vill omskola och vidareutbilda sig. Ett intresse för kompetensutveckling genom hela arbetslivet stärker arbetsmarknaden och skapar förutsättningar för vår ekonomi att växa, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group.

Work Life visar även att fler än var tredje svensk, 37 procent, har planer på att omskola eller vidareutbilda sig under 2023. Andelen är ännu högre i den grupp som ångrar sitt nuvarande yrkesval, där har 43 procent sådana planer. 34 procent av alla som har svarat att de vill omskola sig uppger att den viktigaste anledningen är att de vill skaffa den kompetens som krävs för att kunna få sitt drömjobb. Endast 13 procent uppger att de omskolar sig för att höja sin lön.

Mest populär

Vill du kontakta oss?

Har du några frågor eller funderingar kring vårt kunskapsmaterial inom arbetsmarknad och trender?  Hör av dig så kontaktar vi dig inom kort.

Manpowergroup_blue_tranparency