Äldre får sämre möjligheter till kompetensutveckling

Äldre medarbetare är betydligt mer missnöjda med möjligheten till kompetensutveckling på arbetsplatsen än yngre medarbetare. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, ManpowerGroups Work Life.

pexels-darina-belonogova-8373872_650_370Svenskarna jobbar allt längre. Mer än var fjärde 70-åring i Sverige arbetar fortfarande, och tidigare i år beslutade riksdagen att den tidigaste åldersgränsen för allmän pension ska höjas från 62 till 63 år. Samtidigt uppger var tredje arbetande svensk som är äldre än 46 år, 33 procent, att de är missnöjda med det stöd de får av sin arbetsgivare för att utveckla sin kompetens.

– Att hitta rätt kompetens är en av de största utmaningarna för svenska arbetsgivare i dag. Varken företagen eller samhället har råd att undvara någon grupp när det ger möjlighet att stärka verksamhetens kompetens. Det verkar finnas outnyttjad potential bland äldre medarbetare. Arbetsgivare bör utgå från personens kompetensprofil och utvecklingspotential oavsett ålder,  säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Bland yngre svenskar upp till 29 år är endast var femte, 20 procent, missnöjda med möjligheten till kompetensutveckling. Bland medelålders svenskar som är mellan 30 och 45 år är andelen 30 procent. Det visar ManpowerGroups Work Life, Sveriges största arbetslivspanel, som har besvarats av 2 931 personer.

Om ManpowerGroups Work Life
ManpowerGroups Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup under september 2022 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 931 personer har svarat på undersökningen. 

 

Mest populär

Vill du kontakta oss?

Har du några frågor eller funderingar kring vårt kunskapsmaterial inom arbetsmarknad och trender?  Hör av dig så kontaktar vi dig inom kort.

Manpowergroup_blue_tranparency