Dramatisk brist på kompetens trots svalare arbetsmarknad

Vår undersökning Talent Shortage baseras på intervjuer med mer än 40 000 arbetsgivare i 40 länder, varav 766  intervjuer i Sverige. Fler än tre av fyra svenska arbetsgivare, 77 procent, säger att de upplever att det är svårt att hitta personer med rätt kompetenser till verksamheten. 

Även om efterfrågan på arbetskraft ser ut att kylas av något under 2023 så är det fortsatt en dramatisk brist på kompetens inom en rad yrkesområden, exempelvis inom tillverkningsindustrin och IT-sektorn. Det råder även brist på miljö- och hållbarhetsexperter, sannolikt som en följd av ett ökat fokus och nya regelverk inom dessa områden.

Ett sätt för arbetsgivare att lösa kompetensbristen inom företaget är att rekrytera eller hyra in personer baserat på potential och personliga drivkrafter, för att sedan själva svara för kompetenshöjningen som behövs för att tillgodose behoven internt.

Topplista över bristyrken i Sverige: 

Topplista-bristyrken_cropped2

Kompetensbristen fördelat på olika branscher: 

Kompetensbrist-i-olika-brancher_ny

Kompetensbristen fortsätter öka även utanför Sverige

Globalt har 77 procent av alla arbetsgivare svårt att rekrytera rätt kompetenser, vilket är en rekordhög siffra och en drastisk försämring på bara fem år - 2018 var motsvarande siffra 45 procent.

Bland de nordiska länderna som ingår i undersökningen uppger hela 81 procent av arbetsgivarna i Finland att de har svårt att hitta rätt kompetens, medan Norge ligger strax under Sverige med 74 procent.

Länderna med störst kompetensbrist 2023:

  1. Taiwan: 90 procent
  2. Tyskland: 86 procent
  3. Hongkong: 85 procent
  4. Portugal: 84 procent
  5. Puerto Rico: 83 procent
Ladda ner vår infografik om kompetensbristen (PDF)

Picture3_meos_cropped
Arbetsmarknadsbarometern

Rekryteringstakten bromsar in i början på 2023

Svenska arbetsgivare förväntar sig en drastisk inbromsning i rekryteringstakten under det andra kvartalet 2023. Samtidigt är det stor skillnad mellan prognoserna för olika branscher och regioner.

Läs mer