Ny prognos: Hetaste sommaren någonsin på arbetsmarknaden

Efterfrågan på arbetskraft når den högsta sommarprognosen någonsin. Svenska arbetsgivare rapporterar en sysselsättningstrend på +25 procent för det tredje kvartalet 2022, enligt ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer. Det är den högsta sommarprognosen i mätningens 19-åriga historia. Samtidigt kan osäkra omvärldsfaktorer påverka sysselsättningen.
pexels-ketut-subiyanto-4350044_120_630

– Den starka efterfrågan på arbetskraft håller i sig trots hög inflation och krig i vårt närområde. Det är positivt att svenska arbetsgivare förväntar sig en ökad sysselsättning. Samtidigt riskerar det att leda till en fördjupad kompetensbrist genom att den kompetens som finns att tillgå inte är den som efterfrågas, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på hela +25 procent för tredje kvartalet. Det är en minskning på 12 procentenheter från föregående kvartals rekordprognos, som låg på +37 procent, men visar ändå att Sverige har en fortsatt aktiv arbetsmarknad. Mätningen utfördes under perioden 1–29 april, vilket innebär att osäkerhetsfaktorer som kriget i Ukraina och en ökad inflation kan påverka undersökningen.

Samtliga branscher i Arbetsmarknadsbarometern visar positiva jobbprognoser. Starkast prognos kommer från arbetsgivare i bank-, finans- och fastighetsbranschen som rapporterar en sysselsättningstrend på hela +39 procent. Även parti- och detaljhandeln rapporterar robusta siffror på +32 procent.

– Det senaste årets starka efterfrågan på arbetskraft skapar goda förutsättningar att hitta anställning även för Sveriges närmare 200 000 långtidsarbetslösa, men tyvärr är det alltför få av dem som nås av den positiva sysselsättningstrenden. Här måste företag och kommuner jobba bättre med kompetenshöjande insatser och matchning av arbetstillfällen, säger Mikael Jansson.

Läs mer om senaste Arbetsmarknadsbarometern i vårt pressmeddelande

 

Mest populär

Vill du kontakta oss?

Har du några frågor eller funderingar kring vårt kunskapsmaterial inom arbetsmarknad och trender?  Hör av dig så kontaktar vi dig inom kort.

Manpowergroup_blue_tranparency