Sysselsättningstrenden i Sverige för Q3 2023

Inför det tredje kvartalet 2023 lämnar svenska arbetsgivare en sysselsättningsprognos på +15, en ökning med sex procentenheter jämfört med föregående kvartal men en minskning med nio procentenheter på årsbasis. 

 

Diagram_Sysselsättning_landningssida (3)

Stor skillnad i olika branschers prognoser

Bland de undersökta branscherna ligger finans- och fastighetsbranscherna i topp med en sysselsättningsprognos på starka +48. Även IT-sektorn ser ut att få ett starkt jobbkvartal med prognosen +30. Hälsa-, sjukvård och Life Science-sektorn däremot minskar både på kvartals- och årsbasis.

Regionernas sysselsättningsprognoser

De svenska regionerna lämnar positiva och betydligt mer samstämmiga sysselsättningsprognoser än tidigare och det är enbart mellersta Sverige - Sörmland, Västmanland, Värmland samt Örebro län - som drar ner sin prognos jämfört med förra kvartalet. Men trots relativt stor efterfrågan på arbetskraft runt om i landet har fyra av sex regioner dragit ner sin prognos jämfört med samma period förra året. I topp ligger Västra Götaland med +20 medan arbetsgivarna i östra Götaland med +6 signalerar en mer beskedlig rekryteringstakt. De norrländska arbetsgivarna har som förväntat fortsatt stor efterfrågan på kompetens och sommarens sysselsättningsprognos ligger på +18.

Svenska regioners jobbprognoser

  • Västra Götaland: +20 procent
  • Norra Sverige: +18 procent
  • Stockholm- och Uppsalaregionen: +16 procent
  • Mellersta Sverige (Sörmland, Västmanland, Värmland och Örebro län): +15 procent
  • Skåne och Blekinge län: +13 procent
  • Östra Götaland: +6 procent

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om Arbetsmarknadsbarometern och sysselsättningestrenden för 2023? Kontakta oss per mejl via länken nedan så hör vi av oss!