ManpowerGroup | Arbetsmarknad och trender

ManpowerGroups stora trendrapport för 2023 är här

Skriven av Jenny Hawkes | Jan 27, 2023 7:25:56 AM

ManpowerGroups internationella rapport "The New Human Age" ger råd om hur arbetsgivare kan attrahera och behålla talanger och lyfter fram de trender som kommer att forma arbetsmarknaden under 2023 och därefter

De fyra drivkrafterna bakom trenderna är

• Förändrad demografi
• Individens preferenser och val
• Den tekniska utvecklingen
• Nya förutsättningar för att skapa konkurrenskraft

Några av lärdomarna från rapporten

Kompetens är en bristvara

2022 uppgav tre av fyra arbetsgivare i Sverige att de inte hittar de kompetenser de behöver. Den växande kompetensbristen sätter ännu mer press på att attrahera och behålla talang.
År 2025 kommer generation Z (personer födda mellan cirka 1995 och 2005) att utgöra 27 procent av arbetsstyrkan internationellt. De yngre ställer höga krav på arbetsgivare gällande hållbarhet och tydliga värderingar. Frågor som är viktiga i val av arbetsplats är mångfald, jämställdhet, inkludering och klimat.

När bristen på arbetskraft ökar måste arbetsgivarna hitta talang där de kan. Personer över 65 år är i många fall en outnyttjad tillgång, bara 19 procent av de anställande cheferna arbetar aktivt med att rekrytera återvändande pensionärer.

Flexibilitet och balans blir ännu viktigare

Pandemin har påverkat medarbetares prioriteringar och vi ställer nu högre krav på att ha syfte och balans i livet, vilket påverkar valet av arbetsplats.

Distans- och hybridarbete främjar balans men kan även påverka karriär- och kompetensutvecklingen negativt. Internationellt tycks kvinnor påverkas mest.

Utveckling framför karriär

Medarbetare motiveras i allt högre grad av att utveckla sin kompetens snarare än att jaga jobbtitlar. Detta innebär ofta att man gör förflyttningar i sidled för att förverkliga sina mål och utvecklas.

Arbetsgivare har stort behov av att utveckla och utbilda medarbetare. Den pågående digitala transformationen och kompetensbristen innebär att företagen behöver hitta kreativa sätt att lösa sin kompetensbrist. Arbetsgivare som fokuserar på att stödja sina medarbetare i karriärutveckling kommer att kunna locka, behålla och skapa nästa generations talanger.

Tenik - att skaffa rätt kompetens

Hälften av alla anställda kommer att behöva omskola sig till 2025, i takt med att användandet av teknik ökar.

Samspelet mellan människa och teknik blir allt viktigare och de rent mänskliga förmågorna behövs mer än någonsin på arbetsplatsen. Samarbetsförmåga, problemlösning och kommunikativa förmågor är avgörande i en tekniskt utvecklad arbetsmiljö.

Vill du höra mer om trenderna på arbetsmarknaden 2023? Kontakta oss!



Rapporten bygger på mätningar med 13 000 beslutsfattare och 8 000 medarbetare från åtta länder och regioner, bland dem Sverige.