Utlandsfödda upplever lägre anställningstrygghet

Svenskar som är födda utomlands har en lägre känsla av anställningstrygghet jämfört med de som är födda i Sverige – det visar vår undersökning Work Life.

Anställningstrygghet_650_370_webb

Trots att den svenska ekonomin väntas vara på väg in i en lågkonjunktur känner en majoritet av svenskarna sig trygga med att få behålla jobbet. Fyra av fem svenskar som är födda i Sverige, 79 procent, uppger att det är mycket eller ganska osannolikt att de blir arbetslösa under det närmaste året. Det visar Sveriges största arbetslivspanel ManpowerGroup Work Life.

Bland svenskar som är födda utomlands är känslan av anställningstrygghet däremot lägre – och den sjunker ju längre från Sverige du är född. 76 procent av de som är födda i Norden och 71 procent av de som är födda i övriga Europa anger att det är ganska eller mycket osannolikt att de kommer bli arbetslösa under det kommande året. Bland de svenskar som är födda utanför Europa känner 62 procent att det är osannolikt att de kommer att bli av med jobbet.

– Trots att Sverige står inför ett sämre ekonomiskt läge är arbetsmarknaden stark, med en rekordstor efterfrågan på medarbetare. Den stora utmaningen för arbetsgivarna är att hitta rätt kompetens. För att öka trygghetskänslan på arbetsmarknaden även bland utlandsfödda behöver arbetsgivare och samhället jobba mer med matchning och kompetenshöjande insatser, säger Mikael Jansson.

Om ManpowerGroups Work Life

 ManpowerGroups Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup under september 2022 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 931 personer har svarat på undersökningen. Av dessa har de 1939 personer som jobbar fått frågan som ligger till grund för detta pressmeddelande.

 

 

Mest populär

Vill du kontakta oss?

Har du några frågor eller funderingar kring vårt kunskapsmaterial inom arbetsmarknad och trender?  Hör av dig så kontaktar vi dig inom kort.

Manpowergroup_blue_tranparency