Ny undersökning: svenska företag halkar efter i digitaliseringen

Svenska företag digitaliserar och automatiserar sin verksamhet långsammare än jämförbara länder. Det visar en ny internationell undersökning av it-konsultbolaget Experis, som nu framhåller vikten av att svenska företag satsar på digital omställning för att inte halka efter i den globala utvecklingen.

– Förmågan att digitalisera och automatisera sin verksamhet är avgörande för framtidens arbetsgivare, och den utvecklingen har påskyndats under pandemin. Om Sverige ska bibehålla sin position på den globala arbetsmarknaden är det viktigt att fler företag vågar satsa på digital kompetens och transformation, säger Michael Egnell, vd på Experis.

Endast var femte svenskt företag, 20 procent, uppger att de planerar att accelerera sin digitalisering och automatisering till följd av pandemin – en betydligt lägre andel än i jämförbara länder som Tyskland (44 procent), Österrike (35 procent) och Schweiz (34 procent). Det visar Skills Revolution 2.0, en internationell undersökning med 20 000 respondenter i 43 länder, som genomförts av ManpowerGroup där Experis ingår.

1606116625897 - Copy

Michael Egnell, vd på Experis.

Svenska utvecklingen har avstannat

Resultatet befäster bilden från EU-kommissionens digitaliseringsrankning 2020, där svenska företags förmåga att integrera digital teknik rankas på sjätte plats. Kommissionen konstaterar att den svenska utvecklingen avstannat, att andra länder börjar nå ikapp och att det är viktigt att Sverige tar itu med bristen på digitala experter för att behålla sin ledande ställning.

– Kompetensbristen är stor inom it-branschen och många har svårt att rekrytera specialister både kortsiktigt och långsiktigt. Svenska företag har fortsatt goda förutsättningar att kunna stå sig i internationell konkurrens, men arbetslivet och tekniken utvecklas i snabb takt. Nu är det viktigt att gasa sig ur krisen i stället för att stå på bromsen, säger Michael Egnell.

Experis är ett it-konsultbolag som bland annat hjälper företag med digital omställning, utveckling av it-infrastruktur, applikationer, molntjänster och cybersäkerhet. Ambitionen är att vara branschens bästa arbetsgivare och samtliga anställda erbjuds kollektivavtal. Experis har kontor på över 50 orter i Sverige och är tillsammans med Manpower och Jefferson Wells en del av ManpowerGroup-koncernen.

Om Skills Revolution 2021
26 000 arbetsgivare i mer än 25 länder deltog i undersökningen, som går att läsa i sin helhet här.

På frågan ”Vilken inverkan har covid-19 haft på ditt företags planer att digitalisera och automatisera verksamheten?” angav 20 procent av de svenska företagen att de planerar en ökad automatisering. Det placerar Sverige på 18:e plats av 43 länder.

Topplistan:

1. Tyskland, 44 procent.

2. Österrike, 35 procent.

3. Grekland, 34 procent.

3. Schweiz, 34 procent.

5. Costa Rica, 31 procent.

5. Japan, 31 procent.

5. Panama, 31 procent.

- - -

12. Finland, 26 procent.

18. Sverige, 20 procent.

25. Norge, 16 procent.

Mest populär

Vill du kontakta oss?

Har du några frågor eller funderingar kring vårt kunskapsmaterial inom arbetsmarknad och trender?  Hör av dig så kontaktar vi dig inom kort.

Manpowergroup_blue_tranparency