Senaste prognosen: Urstark jobbtillväxt inleder 2022

Svenska arbetsgivare förväntar sig rekordmånga nya jobbtillfällen i hela landet under första kvartalet 2022 med en sysselsättningstrend på +34 procent. Det visar vår undersökning Arbetsmarknadsbarometern. Parti- och detaljhandeln som är den bransch som är mest optimistisk visar en trend på +47 procent.

– Om det finns en oro kring risken för en ny pandemivåg så ser det inte ut att avspegla sig på arbetsmarknaden. Det blir intressant att se vad detta innebär för riksdagsvalet, där frågor som jobb och ekonomi kan bli mindre viktiga till förmån för exempelvis lag och ordning, vården eller klimatet, säger Mikael Jansson.

Rivstart för parti- och detaljhandeln

Samtliga branscher i Arbetsmarknadsbarometern inleder året med positiva jobbprognoser. Snabbast återhämtning förväntas i parti- och detaljhandeln som rapporterar en sysselsättningstrend på hela +47 procent. Även arbetsgivare i byggbranschen och tillverkningsindustrin förutspår en rejäl återhämtning med en jobbprognos på +35 respektive +29 procent.

Snabb återhämtning i samtliga regioner

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på hela +34 procent, vilket innebär att svenska arbetsgivare förutspår en snabb återhämtning efter pandemitappet, genom en rekordhög takt i jobbtillväxten under det första kvartalet 2022. Optimismen återspeglas i hela landet men starkast siffror rapporterar arbetsgivarna i mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), med en jobbprognos på +42 procent.

– Arbetsgivarnas prognoser indikerar en stark återhämtning efter pandemin, där det nya året inleds med en kraftigt ökad sysselsättning i hela landet. De positiva framtidsutsikterna skapar goda förutsättningar för en stärkt arbetsmarknad. Om arbetsgivare i alla branscher och regioner ska kunna rekrytera i den takt de vill är det nu viktigt att snabbt anpassa sig till arbetsmarknaden efter pandemin, där människor i högre grad värderar flexibilitet, säger Mikael Jansson.

Läs mer om hur den globala prognosen ser ut

Click to read Q1 2022 ManpowerGroup Employment Outlook Survey

 

Vill du veta mer om undersökningen och hur resultaten såg ut i din region eller bransch? Läs mer i vårt pressmeddelande eller kontakta oss.

Kontakta oss 

 

Mätningen genomfördes den 1-29 oktober 2021. 


Mest populär

Vill du kontakta oss?

Har du några frågor eller funderingar kring vårt kunskapsmaterial inom arbetsmarknad och trender?  Hör av dig så kontaktar vi dig inom kort.

Manpowergroup_blue_tranparency