Ny prognos: Efterfrågan på arbetskraft når nya höjder

Svenska arbetsgivare rapporterar en sysselsättningstrend på +38 procent för det andra kvartalet 2022 vilket innebär att man tror på rekordmånga nya jobbtillfällen, enligt ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer. Prognosen pekar på en kraftig tillväxt i samtliga branscher och regioner – samtidigt som många osäkra omvärldsfaktorer kan påverka utfallet.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på hela +38 procent för andra kvartalet, vilket innebär ett uppsving på 4 procentenheter från föregående kvartals rekordprognos som låg på +34 procent. Detta innebär att svenska arbetsgivare fortsatt väntar sig en rekordhög takt i jobbtillväxten under 2022. Mätningen utfördes under perioden 1 januari–7 februari 2022, före Rysslands invasion av Ukraina.

– Det här är makalösa siffror för svensk arbetsmarknad, som pekar på att den snabba återhämtningen efter pandemitappet håller i sig. Samtidigt så genomfördes undersökningen före kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland. Detta kan komma att påverka den svenska ekonomin med ökad inflation och dämpad tillväxttakt, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Tidslinje MEOS (002)

Bild ovan: Graf över sysselsättningstrenden över tid visar den rekordhöga ökningen. 

Data samlades in före konflikten i Ukraina. Konfliktens inverkan på sysselsättningsplanerna kommer att visa sig i nästa rapport som publiceras den 27 maj.

 

Läs mer i vårt pressmeddelande

Mest populär

Vill du kontakta oss?

Har du några frågor eller funderingar kring vårt kunskapsmaterial inom arbetsmarknad och trender?  Hör av dig så kontaktar vi dig inom kort.

Manpowergroup_blue_tranparency