Chefer anser att gaming är en tillgång

Erfarenheter av spel är en kompetensmässig tillgång i en jobbansökan – det uppger fyra av tio chefer, 39 procent, i en ny undersökning från ManpowerGroup. Samtidigt tror bara en av tre svenskar, 32 procent, att de skulle öka chansen att få jobb genom att nämna sin spelerfarenhet i en arbetsansökan.

Gaming

– Många betraktar spelande som ett tidsfördriv utan funktion, men gamers utvecklar ofta mjuka kompetenser genom sitt spelande. Arbetsmarknaden efterfrågar människor som kan samarbeta, planera framåt och kommunicera väl – förmågor som spelande ofta bidrar till att utveckla, säger Patric Palm, Managing Director på Manpower Enterprise.

Fyra av tio svenska chefer, 39 procent, anser att gaming är en tillgång i en jobbansökan. Främst är det manliga chefer som anser att gaming är en tillgång i en jobbansökan, och det är även män som spelar själva i högre utsträckning.

– Det gynnar framför allt arbetsgivarna och arbetsmarknaden när vi tänker utanför ramarna för traditionell rekrytering. Att våga vara okonventionell i rekryteringsprocessen leder till ökat nytänkande och mångfald på arbetsplatsen, säger Patric Palm.

Andelen som tror att det skulle gynna dem att lyfta gaming i en rekryteringsprocess är något lägre. En av tre, 32 procent, bedömer att spelerfarenheten skulle öka chanserna att få jobb. Även här skiljer män ut sig med 38 procent som är positivt inställda, jämfört med 24 procent kvinnor.

– Mitt främsta tips till jobbsökande är försöka bredda synen på vilka förmågor du har förvärvat genom livet, och att lyfta dem på ditt cv. Även mindre traditionella erfarenheter kan bidra till eftertraktade kompetenser som inte går att studera sig till, säger Patric Palm.

ManpowerGroup lanserade under hösten 2020 möjligheten att genomföra ett färdighetstest med gamingrelaterade frågor, baserat på 11 000 spel. Svaren i testet har sedan använts till att hjälpa datorspelare översätta sina färdigheter till mjuka färdigheter som eftersöks i arbetslivet.

Gör testet här

Mest populär

Vill du kontakta oss?

Har du några frågor eller funderingar kring vårt kunskapsmaterial inom arbetsmarknad och trender?  Hör av dig så kontaktar vi dig inom kort.

Manpowergroup_blue_tranparency