Ingenjörsutbildning är svenskarnas förstahandstips

 

- Läs till ingenjörNär svenska folket tipsar morgondagens studenter om val av utbildning är resultatet solklart: en ingenjörsutbildning är den bästa utbildningen du kan läsa i Sverige.

Vi har låtit Sveriges största arbetslivspanel, Manpower Work Life, råda dagens unga kring val av utbildning och en av fem tycker att man ska satsa på att läsa till just ingenjör. På andra plats kommer IT-utbildningar.

Rekommendation studier

Ingenjörer mest nöjda med sin utbildning

Det är också de som är ingenjörer som är mest nöjda med sin utbildning. I Work Life-panelen anger nästan hälften av civilingenjörerna (43 %) av de som läst till ingenjör att de är helt nöjda med sin utbildning. Näst nöjdast är de som läst till psykolog, där uppger 30 % att de är helt nöjda.

Topp 5 andel tidigare studenter som är nöjda med sin utbildning:

  1. Civilingenjör 43 %
  2. Psykologi 30 %
  3. Social omsorg 27 %
  4. Personal/Arbetsmiljö/HR 27 %
  5. Juridik 26 %

Totalt så anger 74 procent att de är helt eller ganska nöjda med sin utbildning.

Framtidssäkert går före personlig utveckling

Skälet till varför vi tipsar om en specifik utbildning är huvudsakligen att den ger störst utsikter till att få jobb. Som andra plats anger vi att det är en framtidssäker utbildning. Först på tredje plats kommer möjligheten att utveckla sig själv och förverkliga sina drömmar.

Tittar vi specifikt på ingenjörsutbildningarna är det även här bäst chans till jobb och trygghet som väger tyngst. Men det är även en stor grupp som tycker att unga idag ska läsa till ingenjör så att de får möjlighet att utveckla sig själv under arbetslivet.

skäl till att läsa en utbildning

Att läsa till civilingenjör är framtidssäkert, det kommer vara ett bristyrke år 2025 (enligt SCB ”Arbetsmarknadsutsikter fram till 2035).  Men ska dagens unga läsa riktigt framtidssäkra utbildningar blir rådet att bli lärare eller tekniker!

Fakta är tagna ur ManpowerGroups Work Life-undersökning om framtidens arbetsliv. 4 398 personer deltog i ManpowerGroups arbetslivspanel. De utgör ett representativt urval av Sveriges arbetsföra befolkning avseende ålder, kön och bostadsort. Läs mer om undersökningen och ladda ner våra rapporter här. http://www.manpowergroup.se/Pressrum/#/documents


Tillbaka till Work Lifes startsida

Efter studenten

Läs och ladda ner vår rapport Efter studenten.

Inför studenten rapport

 

Dela gärna bilderna i sociala medier! Klicka på en bild för att hämta en större version.

Förverkliga drömmar

Rekommendation studier

Topplista utbildning

 

Valt en annan utbildning idag