Jobba hemifrån - hur vanligt är det på svenska arbetsplatser

 

Varannan svensk brukar jobba hemifrån minst en gång varje månad. För chefer är det vanligare än så, 74 procent jobbar hemifrån varje månad. Trots att det är så pass vanligt att flertalet av oss utnyttjar möjligheten, saknar de flesta arbetsplatser en policy för hemarbete.

En fjärdedel jobbar hemma en hel arbetsdag eller mer varje vecka.

Diagram över hemarbete

En anledning kan vara att vi känner oss mer effektiva hemma, för när vi listar fördelarna med att jobba hemifrån kommer just effektiviteten i topp. Upplevelsen att vi hinner med mer arbetsuppgifter hemma än på jobbet är också en av anledningarna till att vi väljer att jobba hemifrån.

Trots de många fördelarna med att jobba hemifrån är det förvånansvärt få företag som har tydliga riktlinjer kring hemarbete.

Arbetsgivarens syn på att jobba hemma

Manpower Work Life har i flera år undersökt svenskarnas syn på arbete och karriär, och i den här rapporten utforskas attityder kring att jobba hemifrån. Hur pass vanligt är det att jobba hemifrån, och varför väljer folk att göra eller inte göra det?

Work Life är Sveriges största arbetslivspanel med 20 000 panelister. Den är representativ för Sveriges arbetsföra befolkning med avseende på ålder, kön och bostadsort.

Tillbaka till Work Lifes startsida