Jobba hemmadagen en fläkt från framtiden

 

Den 3 maj är årets Jobba hemmadag. Att vara mer mobila i jobbet är en trend som växer sig allt starkare. Företag tar bort anställdas fasta arbetsplatser och ersätter med tomma skrivbord, soffor och cafébord.

För allt fler lockar trenden att ha en flexibel arbetsplats. Idag jobbar hälften av alla svenskar hemma minst en gång varje månad och av dessa jobbar mer än 40 procent minst en hel arbetsdag hemma. En anledning till att vi jobbar hemma kan vara att vi blir mer effektiva, mer än hälften svarar ja på frågan ”blir du mer effektiv när du jobbar hemma” och 16 procent uppger att de alltid blir mer effektiva när de jobbar utanför kontoret.

Vem är då egentligen hemmajobbaren?

Jo hemmajobbaren…

  • innehar ett yrke med arbetsuppgifter som gör det möjligt att jobba lite varstans och kanske också dyker upp som en cafésittare mitt i veckan med datorn snyggt placerad bredvid kaffekoppen.
  • jobbar oftast inom konsultverksamhet, IT/Telecom och utbildningsväsendet. Där jobbar mer än 50 procent av alla anställda hemma varje månad.
  • har perioder av grym effektivitet i arbetet eftersom vi blir mer effektiva när vi jobbar hemma.
  • uppskattar att jobba hemma själv, men misstänker att kollegor som jobbar hemma störs av familjemedlemmar och olika husbestyr.
  • är i något större utsträckning chef än genomsnittet

Det är lätt att raljera lite kring jobba hemmatrenden, men faktum är att arbetslivet allt mer förändras mot flexibla arbetsplatser och mot att allt mer fokusera på resultat och prestation istället för närvaro på ett kontor. Så att jobba mer flexibelt än vad vi gör idag när det gäller tid och plats är något vi kan förvänta oss framöver.

Därför kan det kanske tyckas lite oroväckande att de flesta arbetsplatser har en stel syn på att utföra arbete på annan plats än kontoret. Inte ens var 10e arbetsgivare uppmuntrar sina anställda att arbeta hemifrån bitvis.

I vårens undersökning från Manpower Work Life ställde vi frågor om svenska folkets jobba hemmavanor.

Om Manpower Work Life

Manpower Work Life-undersökningarna genomförs två gånger per år av Kairos Future på uppdrag av ManpowerGroup Sverige. Manpower Work Life-panelen i Sverige består av närmare 20 000 personer och är representativ för den arbetsföra befolkningen med avseende på kön, ålder och bostadsort.

Tillbaka till Work Lifes startsida

Klicka på bilden så hämtar du automatiskt en större bild du kan dela i sociala medier!

Den typiska hemmajobbaren

Jobba hemifrån, fördelarna

Sanningen om att jobba hemifrån

Läs och ladda ner vår rapport
Jobba hemifrån från 2015.

Work Life rapport Jobba hemifrån

För dig som vill veta mer om att jobba hemifrån:

Hur vanligt är det att jobba hemifrån?

Ökar effektiviteten när vi jobbar hemifrån?

Läs mer från Work Life!