Frihet och personlig utveckling gör drömjobbet!

 

Vad skulle du göra om du hade ditt drömjobb? Vara en orädd äventyrare, en nydanande entreprenör eller spindeln i nätet på ett stort företag? Nu har vi äntligen släppt årets Drömjobbsundersökning och högst upp på topplistan kommer administratör, ett yrke med en väldigt bred innebörd. Administratören har ofta ett väldigt ansvarsfullt arbete som inte sällan gör att man blir spindeln i nätet och får verksamheter och projekt att fungera.

Drömjobbet 201610 i topplistan över svenskarnas drömjobb rymmer en enorm bredd av olika yrken. Vi hittar trygga yrken så som lärare, ekonom och ingenjör men också jobb som äventyrare och entreprenör.

- Det är roligt att se att så många olika yrken finns med på drömjobbslistan. Vi har alla unika drömmar och jag blir glad av att se en så stor spridning på topplistan, säger Monica Längbo.

Det är 7 procent av svenska folket som har sitt drömjobb idag och det är en otrolig spridning vad gäller vad den lyckliga gruppen jobbar med, men titlar som Konsult, Projektledare, Lärare, IT-tekniker, Chef, Försäljning ligger alla högt. 70 procent av de tillfrågade tror att de kommer att få sitt drömjobb, varav 30 procent är övertygade om att de kommer att få drömjobbet.

- Det är en fantastiskt hög siffra. Sverige är optimistiskt och jag hoppas att de här siffrorna är beviset på att vi vet att drömmar faktiskt kan besannas, säger Monica Längbo.

Lästips ”Självkännedom drömjobbet”

Män och kvinnor har olika drömjobb – men kriterierna för drömjobbet är detsamma

Drömjobbet skiljer sig åt mellan kvinnor och män. Män drömmer mest om att bli Ingenjör och Entreprenör och kvinnor om att bli Administratör och Ekonom. Män drömmer också om att bli Säljare, Managementkonsult, Musiker, Testförare och Äventyrare, yrken som överhuvudtaget inte finns med på topplistan för kvinnor. Å andra sidan hittar vi Författare, Lärare, Marknadsförare, Kommunikatör och Djurskötare bland kvinnors drömjobb.

En arbetsplats för drömjobbet

Men när vi tittar på vad som gör drömjobbet till just drömjobbet så är skillnaderna mellan män och kvinnor i princip obefintliga. Vi ser att den tydligaste drivkraften är att jobbet är spännande och personligt utvecklande, en anledning som delas av de som redan har sitt drömjobb. Men även möjligheten till stor personlig frihet och möjligheten att hjälpa andra lockar mycket med drömjobbet. Endast 7 procent anger hög lön som ett skäl och 1 ynka procent säger att drömjobbet är det för att det ger hög status.

- Det här borde vara en vägvisare för arbetsgivare över hur man skapar en attraktiv arbetsplats, säger Monica Längbo.

Tillbaka till Work Lifes startsida