Drömchefen 2016

 

Svenskarna vill helst ha en chef som är coachande och lyhörd. Däremot är det inte alls viktigt att chefen är ett föredöme, visar en ny undersökning från ManpowerGroups stora arbetslivspanel Work Life. 

– Vi vill att vår chef ska lyssna på oss för att vi ska må bra på jobbet. Men allra viktigast är en coachande chef, någon som kan hjälpa oss att utvecklas som individer, säger Monica Längbo, HR-direktör på ManpowerGroup Sverige.

Det finns en tydlig koppling mellan hur nöjd man är med sin chef och hur väl man trivs på jobbet. Det borde få alla företag att satsa extra på att ha bra ledare i alla delar av sin organisation.

Bra chef bra arbetsplats

 

Men glädjande nog så visar Work Life-undersökningen att vi faktiskt är ganska nöjda med vår närmaste chef. Fastighetsbranschen är den bransch där flest, 28 procent, anser att de har en drömchef. I hotell- och restaurangbranschen är det däremot bara två procent som uppger att de har en drömchef.

Så här blir en uppskattad chef en Drömchef

De som svarat att de har högt förtroende för sin chef uppger att drömchefen är en drivande, effektiv visionär. Omvänt önskade sig de som var mest missnöjda med nuvarande chef i högre grad en lyhörd, kommunicerande och rättvis chef.

Slutsatsen är att chefer som inger högt förtroende idag kan bli en drömchef genom att bli mer drivande och visionär. Medan de chefer som inte alls uppskattas av sina medarbetare måste jobba mer på att bli lyhörda och bättre kommunikatörer.

Tillbaka till Work Lifes startsida