Drömjobbet 2018

 

Ingenjör toppar listan över svenskarnas drömjobb, visar vår arbetslivsundersökning Manpower Work Life. Lärare är ett yrke som återvänt till topplistan, samtidigt som nykomlingarna programmerare och maskinoperatör tar sig in på listan över drömjobb.

– Ingenjörsutbildningen ger en bred bas att stå på, där du utvecklar både teknikkunskaper och ”mjuka” förmågor som problemlösning och att samarbeta. Det är en eftertraktad kombination på framtidens arbetsmarknad som ger stora möjligheter att arbeta med varierande uppgifter och vidareutvecklas under hela yrkeslivet, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Jämfört med 2017 har ingenjör avancerat från andra till första plats på topplistan över svenskarnas drömjobb. Framför allt är det unga under 29 år som drömmer om att bli ingenjörer. Drömjobben skiljer sig något åt mellan könen, men just ingenjör finns med på både kvinnornas och männens topplistor.

Om Manpower Work Life
Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Sedan 2007 har vi varje år ställt frågor till svenska folket om deras syn på arbete, karriär och viktiga frågor som är kopplade till arbetslivet. Work Life är representativ för Sveriges arbetsföra befolkning med avseende på ålder, kön och bostadsort. Den senaste undersökningen genomfördes av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup under april 2018 och omfattade anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 1 812 personer svarade på undersökningen.