Arbetsmarknadsbarometern Q3 2019

 

Svenska arbetsgivare förutspår en ljus sommar – i alla fall sett till antalet jobbtillfällen under det tredje kvartalet 2019. Sysselsättningstrenden ligger på +7 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer. Särskilt inom hotell- och restaurangbranschen väntas en rejält ökad efterfrågan på arbetskraft, medan tillverkningsindustrin ser en negativ prognos för första gången sedan slutet av 2016.

– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren. Samtidigt vet vi att det är stor kompetensbrist i Sverige. När det saknas utbildad arbetskraft behöver politiker och vi arbetsgivare tänka på nya sätt för att kunna möta behoven på arbetsmarknaden, både på kort och lång sikt, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Svenska arbetsgivare förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under det kommande kvartalet med en sysselsättningstrend på +7 procent. Jämfört med motsvarande period förra året är prognosen tre procentenheter starkare, då svenska arbetsgivare rapporterade en sysselsättningstrend på +4 procent för Q3 2018.

Läs rapporten för svensk arbetsmarknad (pdf)