Arbetsmarknadsbarometer Q2 2019

 

Det våras för fler jobbtillfällen!

Svenska arbetsgivare är positiva och tror på en ökad efterfrågan på arbetskraft under andra kvartalet 2019, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer. Sysselsättningstrenden ligger på +9 procent, vilket är den starkaste siffran på nästan två år. Arbetsgivare i norra Sverige rapporterar en ny rekordprognos på +27 procent och i både byggbranschen och hotell- och restaurangbranschen väntas en rejält ökad efterfrågan på arbetskraft.

 – Det är verkligen arbetstagarnas marknad nu, med stor kompetensbrist och en ljus prognos för fler jobbtillfällen under våren. När det finns många jobb att välja på betyder det också att många företag behöver tänka nytt kring rekryteringen för att säkra sin kompetensförsörjning, både nu och i framtiden, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Svenska arbetsgivare förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under det kommande kvartalet med en sysselsättningstrend på +9 procent. Det är den starkaste siffran på nästan två år och fem av sex regioner rapporterar positiva jobbprognoser. Jämfört med motsvarande period förra året är prognosen hela sju procentenheter starkare. Då förväntade sig svenska arbetsgivare knappt någon jobbtillväxt, med en svag sysselsättningstrend på +2 procent.